Aika: 20190111 - 10.00-11.45
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, sali 13
Rohkeus toimia oikein
Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea on vuonna 1993 perustetun The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies’n kansallinen jäsen. Verkosto pyrkii edustamaan tieteentekijöiden ihmisoikeuksia ja lisäämään tietoisuutta ihmisoikeusasioista tiedeakatemioiden ja tieteellisten seurojen keskuudessa. Verkoston toimintaan osallistuu maailmanlaajuisesti yli 70 tiedeakatemiaa ja tieteellistä seuraa.

Tieteen harjoittaminen on osa yhteiskunnallista toimintaa. Ihmisoikeuskomitean arjessa asia ilmenee valitettavan konkreettisesti – autoritaarisissa hallinnoissa yhteiskunnalliseen vuoropuheluun osallistuvia tieteen tekijöitä vangitaan, heitä pahoinpidellään ja heitä katoaa.

Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitean paneeli Rohkeus toimia oikein kysyykin mikä motivoi ihmisiä vaarantamaan oman välittömän etunsa toisten ihmisten hyvinvoinnin tai yhteiskunnallisten arvojen puolesta, mitkä tekijät ja olosuhteet kannustavat rohkeaan toimintaan, miksi vapaus toimia ja puhua edellyttävät demokratiaa ja minkälainen suhde sananvapauden, vihapuheen ja ihmisoikeuksien välillä on.

Paneelin puheenjohtajana toimii professori Leila Haaparanta. Keskusteijoina ovat kirjailija Sirpa Kähkönen, Lääkärit ilman rajoja -järjestön pitkäaikainen avustustyöntekijä Hanna Kaskinen,  professori Hannu Juusola sekä professori Jukka Kekkonen.

Aika: perjantai 11.1.2019 klo 10:00-11:45.
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, sali 13.