Suomen Unesco-toimikunta järjestää tilaisuuden ”Sananvapaudella on rajansa – vai onko?” tiistaina 28.4.2015 klo 9.00 – 10.30 Eduskunnan Kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3, Helsinki.

Sanan- ja ilmaisunvapauteen liittyvät kysymykset koskettavat kaikkia yhteiskunnan toimijoita. Sananvapaus ei ole itsestäänselvyys, mihin herättiin viimeistään Pariisin ja Kööpenhaminan terrori -iskujen myötä.

Tilaisuuden avaa Unesco-toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen.

Viestintä- ja kehityssäätiö Vikesin valtuuskunnan puheenjohtajan Elina Grundström johdolla pohditaan mm. Toteutuuko sananvapaus Suomessa? Kaventaako vihapuhe sitä? Milloin sananvapaus on vaarallista? Onko meillä sensuuria? Taide poliittisena areenana? Onko hyvällä taiteella rajoja?

Keskustelussa mukana:
Tekijänoikeuden tutkijatohtori Anette Alén-Savikko, Helsingin yliopisto
Toimittaja, journalismin lehtori Reetta Nousiainen, Long Play
Rap-artisti Paleface
Dosentti Pentti Raittila, Tampereen yliopisto, Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus (COMET)
Kirjailija Pirkko Saisio
Vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila, MTV

Tilaisuus on kaikille avoin mutta osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu alkaa klo 8.30.

Rekisteröityminen 24.4. mennessä:
https://www.webropolsurveys.com/S/E7455FC9BFC744C4.par

YK:n koulutus-, kulttuuri-, tiede- ja viestintäjärjestöllä Unescolla on YK-perheessä mandaatti sanan-, ilmaisun- ja lehdistönvapauteen liittyvissä kysymyksissä. Unesco koordinoi vuosittain Maailman lehdistönvapauden päätapahtuman, joka järjestetään 2.-4.5.2015 Riikassa, Latviassa. Suomi isännöi päätapahtuman vuonna 2016.

Tiedeakatemiain neuvottelukunta tekee monipuolista yhteistyötä Unescon eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön kanssa. Pääsihteeri Päivi Tikka on Suomen Unesco-toimikunnan jäsen kaudella 2015-2018. Neuvottelukunta myös vastaa Unescon tiedeohjelmien kansallisen koordinaatioryhmän sihteeristötehtävistä ja pyrkii siten vahvistamaan tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuutta Unescon työssä. Neuvottelukunta toimii myös Unescon perustiedeohjelma IBSP:n sekä yhteiskuntatieteiden ohjelma MOST:in kansallisena vastuutahona.